[<<][food][>>][..]
Sat Mar 26 13:13:59 EDT 2016

stoofvlees

Voor het rundvlees verkiest Jeroen het zenuwstuk uit de schouder, zeer
budgetvriendelijk rundvlees dat uitermate geschikt is voor een
smakelijke stoverij. Met het juiste biertje erbij, enkele kruiden, wat
stroop én een portie geduld, zet je deze winnaar zo op tafel. Laat het
je smaken!

extra materiaal:

    een beetje keukentouw

    een frietketel met Ossewit (dierlijk vet)

Dit gerecht kan je al op tafel zetten vanaf €3,5 per persoon.

De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor
meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4
personen 6 personen 8 personen ingrediënten

het stoofvlees:

    1 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken)

    2 grote uien

    1 flesje bruin bier (min. 1flesje, bv. Sint-Bernardus abt 12)

    2 eetlepels Loonse (of Luikse) stroop

    verse tijm

    1 kruidnagel

    2 blaadjes laurier

    1 stevige bruine boterham

    2 eetlepels scherpe mosterd

    1 scheutje natuurazijn

    boter

    peper van de molen

    zout

de frieten:

    1 kg aardappelen (loskokend)

afwerking:

    mayonaise

bereiding
het stoofvlees:

    Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.

    Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof
    daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

    Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje
    boter in.

    Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin
    kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper
    van de molen en een snuifje zout.

        Tip: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere
        beurten. Als je braadpan te vol ligt, wordt het vlees gekookt
        i.p.v. gebakken.

    Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met
    aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van
    het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt
    (deglaceren).

        Tip: Gebruik gerust een beetje meer bier dan aangegeven.

    Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.

    Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen
    met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de
    pot.

    Voeg de kruidnagel toe en de Loonse (of Luikse) appel-perenstroop.

    Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de
    boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.

    Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een
    zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is
    afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in
    de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.

    Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het
    deksel op de stoofpot.

    Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer
    alles om.

    Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een
    snuifje zout.

de frieten:

    Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige
    frieten. Ze hoeven niet te dun te zijn: een ideale Belgische friet
    is 13 mm dik.

    Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf.

    Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C.

    Bak de frietjes een eerste keer, maar laat ze nog niet
    kleuren. (Hierbij pocheer je de aardappelstukjes.)

    Laat de frietjes koud worden in een schaaltje metwat keukenpapier.

    Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.

    Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.

    Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat
    ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.

afwerking:

    Serveer een portie stoofvlees met de vers gebakken frietjes en een
    flinke lepel mayonaise.



[Reply][About]
[<<][food][>>][..]